De meest gestelde vragen over rust & ritme kaarten

Vorige Artikel 9 van 10 Volgende

De meest gestelde vragen over rust & ritme kaarten

We zijn inmiddels een paar maanden ‘in de lucht’ met ons product. Voor ons een sprong in het diepe. Doordat we zelf het positieve effect ervaren van de rust & ritme kaarten binnen onze eigen gezinnen, is het geen moeilijke stap. Het werkt voor ons en hopelijk ook voor jou. We hebben de vragen van de afgelopen tijd verzameld in een fijn lijstje. Lees je mee?

 1. Is het materiaal kindproof?

Jazeker! We hebben veel, heel veel aandacht besteed aan de keuze van het materiaal. In de eerste plaats vanwege de veiligheid, maar daarnaast weten wij als moeders dat kinderen wel eens een glas melk omgooien op tafel (over de kaarten) of per ongeluk de stapel kaarten van tafel stoten. De kaarten hebben daarom een dikte van 1 mm per kaart, de hoeken zijn rond en er zit een beschermlaag over het papier. 

 1. Ik wil niet mijn dagen volledig vastleggen, heb ik er dan wat aan?

Elk kind is anders en heeft andere behoeften, net als ouders. De een wil een hele dag voor zich zien, de ander redt het ook prima met de visualisatie van een dagdeel. Het is aan jou en je kind(eren) om te bepalen hoe ver je vooruit wil plannen. We hebben ook een kaart met een vraagteken toegevoegd. Juist om jezelf als ouder de vrijheid te geven om nog eens van gedachten te veranderen of het later in te vullen.

 1. Welke tekeningen staan er op de rust & ritme kaarten?

De basisset die verkrijgbaar is via onze winkel bestaat uit 22 kaarten. De meest voorkomende activiteiten vind je als tekening op de kaart, zoals:
aankleden, maaltijd, fruit, boodschap, tussendoortje, fietsen, naar buiten, wassen, lezen, creatief, feest, gezinsactiviteit, KDV / BSO, verrassing, schermtijd, sporten, samen spelen, ontdekken, opruimen, zelf spelen, naar school, slapen. Er is ook een kaart met een afbeelding om op een later moment te bepalen wat jullie gaan doen; geen teleurstelling bij je kind, maar wel ruimte bij jou als ouder. De tekeningen zijn eenvoudig en hebben een rustige uitstraling.

 1. Er is geen kaart met een drinkbeker erop, waarom niet?

Na wikken en wegen hebben wij besloten om deze kaart niet toe te voegen aan de basisset. Wij vinden dat er voor drinken geen énkele momenten zouden moeten zijn op een dag, maar dat kinderen (water) drinken als ze daar behoefte aan hebben, op welk moment dan ook.

 1. Is het mogelijk om losse kaarten te bestellen? 

Wij zijn net gestart en we zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen! Merk je dat je aanvullingen kunt gebruiken op de basisset, bijvoorbeeld voor een extra maaltijd? Laat het ons dan weten via info@tweearmenvol.nl. Losse kaarten staan nog niet standaard in onze winkel, maar dit is wel iets waar we plannen voor maken.

 1. Komt er ook een uitbreiding op de basisset?

Dat is een leuke vraag! Wij zijn volop aan het ontwikkelen en de basisset rust & ritme kaarten is slechts het begin. Er volgt nog van alles, maar dit doen we stap voor stap. Laat ons weten welke specifieke kaart je zou willen toevoegen via info@tweearmenvol.nl

 1. Vanaf welke leeftijd kun je de rust & ritme kaarten gebruiken?

Dit hangt heel erg van de ontwikkeling van je kind af. De adviesleeftijd is van 3 tot en met 8 jaar, omdat kinderen op die leeftijd juist behoefte hebben aan regelmaat en voorspelbaarheid. Hoe ouder het kind hoe meer ze het gevoel van inspraak waarderen, want ook dat doet een kind goed. Dat er naar ze geluisterd wordt, dat ze iets te zeggen hebben.

 1. Voor wie zijn de rust & ritme kaarten bedoeld?

De kaarten worden als dagritmekaarten al jarenlang gebruikt in het onderwijs, de hulpverlening en op kinderdagverblijven. Het is dus een bewezen hulpmiddel. Voor elk kind! Hooggevoelige (hsp), autistische of kinderen uit de pleegzorg hebben extra baat bij de structuur en voorspelbaarheid die het gebruik van de kaarten met zich meebrengen. In onze eigen zoektocht naar dagritmekaarten kwamen we geen kaarten tegen die we mooi genoeg vonden voor thuis. Daarom maakten wij ze zelf!

 1. Hoe gebruik je de kaarten bij kinderen met verschillende leeftijden?

Met de rust & ritme kaarten kun je de dag ook voor meerdere kinderen visualiseren. Kies in dat geval voor de houder met twee sleuven om de kaarten in te plaatsen. Wanneer twee kinderen een ander programma hebben, dan kun je de kaarten achter elkaar plaatsen.

 1. Hoe gebruik je de rust & ritme kaarten?

Door dagelijks samen met je kind(eren) de kaarten in de juiste volgorde te leggen, visualiseer je de dag die komen gaat. Zo kun je beginnen met de kaart ‘aankleden’ of ‘ontbijten', daarna ‘zelf spelen’ of ‘naar school’. Zo maak je ieder stapje van de dag visueel door middel van de tekeningen. Naast een helder plan voor de dag, geef je jouw kind(eren) een moment van onverdeelde aandacht. En voor een kind is er geen betere start!

 1. Kan ik de kaarten gebruiken voor thuisonderwijs

De rust & ritme kaarten van TWEE ARMENVOL kun je inzetten om te gebruiken bij thuisonderwijs door gerichte betekenis te geven aan de tekeneningen:

 • Potlood: taal

 • Boek: lezen

 • Handen: rekenen

 • Puzzelstukje: zelfstandig aan de slag

 • Tafel met stoeltjes: samen aan de slag

 • Boom: naar buiten

 • Appel: pauze

 • Bord en bestek: lunch

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan alsjeblieft een e-mail naar info@tweearmenvol.nl of vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Sas & Eli

// Wij geloven dat rust in een gezin ontstaat door voldoende momenten van bewuste aandacht tussen ouder en kind. Samentijd. Iets wat logisch klinkt, maar in de praktijk soms moeilijk te realiseren is door de drukte van alledag. Met de producten van TWEE ARMENVOL zet je te tijd elke dag even stil en creëer je een dagritme waar je samen blij van wordt. Met rust tot gevolg. Niets mooiers om met je kind de tijd enerzijds te laten fladderen en anderzijds te omarmen!

© 2019 - 2022 TWEE ARMENVOL | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel